Ekspert på
skadedyr
portal om skadedyr og metoder til at håndtere dem

Interessante fakta om skonæben

165 visninger
5 minutter. til læsning
Vi fandt 21 interessante fakta om skonæb

En fugl med et forhistorisk udseende

Hvalnæsen er en stor afrikansk fugl, der lever i vådområder, langt fra menneskers beboelse.

Det karakteristiske store massive næb, der minder om en træsko, gør dets billede meget truende. Det sker, at folk er bange for det, selvom det faktisk er en blid fugl, der kan hilse smukt på folk ved at bøje hovedet, eller reagere på denne måde, når en person bøjer hovedet. 

Ud over deres karakteristiske udseende er disse fugle kendt for en anden sjælden egenskab - ungerne af denne art dræber deres svagere brødre for at slippe af med fødevarekonkurrencen. Vi kalder dette fænomen for kainisme.

1

Skonæb (Balaeniceps rex) er en fugleart fra skonæbbefamilien (Balaenicipitidae).

Han er den eneste repræsentant for denne familie.

2

Denne art blev første gang videnskabeligt beskrevet i 1850 af den engelske ornitolog John Gould.

Skonæbbe blev oprindeligt klassificeret som storke (Ciconiiformes). Men baseret på anatomiske ligheder fandt man ud af, at skonæbbe er tættere på Pelecaniformes (Pelecanidae) - DNA-test bekræftede klart deres tilhørsforhold til ordenen Pelecaniformes.

3

Skonæbbe er endemiske for Afrika.

De lever hovedsageligt i det østlige og tropiske Afrika. De findes fra Sydsudan og det sydvestlige Etiopien gennem Uganda til det sydøstlige Congo og det nordlige Zambia. Det største antal skonæb findes i Sudan og Zambia. Uden for ynglesæsonen kan disse fugle også ses i Den Centralafrikanske Republik.

4

Hvalfuglen er ikke en trækfugl, den bevæger sig kun periodisk på grund af tilgængeligheden af ​​føde.

Årsagen til bevægelsen af ​​disse fugle er også menneskelig forstyrrelse af deres naturlige habitat.

5

Skonæbens naturlige habitat er store områder dækket af ferskvandssumpe, samt områder beliggende nær floder og søer.

Disse fugle foretrækker områder med varieret vegetation, især områder med papyrus, siv og kathale. Skonæb spiser nogle gange i rismarker i Sudan og andre oversvømmede plantager. De kan godt lide at være i vand med lavt iltniveau, fordi det er lettere for dem at jage fisk, der svømmer lige under vandoverfladen.

6

Skonæbbe er fodringsspecialister.

De jager kun en bestemt type dyr - lungefisk med en længde på 15 til 50 cm og en vægt på omkring 500 g. Takket være dette undgår disse fugle konkurrence. Nogle gange, når muligheden byder sig, jager de også frøer, unge krokodiller, skildpadder, små pattedyr og skaldyr. De vil heller ikke foragte ådsler.

7

Disse fugle har en særlig jagtstrategi.

De kender godt søen eller andre vandmasser, de bevæger sig igennem, så de ved, hvor fiskene er på et givent tidspunkt af dagen. Hvalnæsen baner sig tålmodigt igennem vandet eller står roligt og venter på, at en fisk svømmer op til den. Når fisken nærmer sig, styrter fuglen mod den og spreder sine vinger. De pludseligt spredte vinger bedøver fisken et øjeblik, og skonebben fanger den, knuser den med sit kraftige næb og sluger den.

8

De jager normalt alene.

Et større antal fuglevildt kan kun observeres, når reservoiret tørrer op, og kun en lille dam er tilbage fuld af fangede fisk.

9

Hvalnæsen er en fugl med et meget karakteristisk udseende.

Den mest karakteristiske del af dens krop er dens tykke, brede næb, tilpasset til at søge efter føde i mudderet. Dette næb ligner en træsko. Den har en aflang, bred form og en kroget ende, som gør det nemmere at fange glat mad. Næbfarven er gullig med små, mørkere pletter.

10

Hvalnæsen ligner en stork.

Dens krop er massiv, og dens ben er lange og tynde. Halsen er tynd, og selvom den virker lang, er den faktisk kortere end hos andre vadefugle (hejre, trane).

11

Øjnene på disse fugle er relativt store og skubbet fremad, hvilket giver skonæbbe bedre tredimensionelt syn.

Øjnene er gullige eller gråhvide.

12

Fuglenes fjerdragt er gråblå med en grønlig farvetone.

Ryg og nakke er dækket af gråblå fjer med en grønlig farvetone, den nederste del af kroppen er normalt lysere. Hovedet er normalt mørkere end resten af ​​kroppen, og har en dusk af fremspringende fjer bagpå.

13

Skonæbbe har seksuel dimorfi.

Hannerne er større og har længere og mere massive næb.

14

Hvalnæsen er en stor fugl.

Dens kropslængde (fra hale til næb) er fra 100 til 140 cm.

Fuglens højde ved manken er fra 110 til 140 cm, selvom der er prøver, der når op til 150 cm.

Vingefang fra 230 til 260 cm.

Vægt: fra 4 til 7 kg, med hanner, der i gennemsnit vejer 5,5 kg og hunner, der i gennemsnit vejer 4,9 kg.

15

De fører en ensom livsstil.

De samles kun i løse grupper, når der er mangel på mad, og de er tvunget til at fodre side om side. I ynglesæsonen danner de monogame par, bygger en rede sammen, ruger æg og passer afkom.

De er nataktive.

16

Skonæbbe bygger rede i form af en flad høj.

Det er normalt fundet på flydende vegetation eller på græs på land, på et sted, der er utilgængeligt for rovdyr.

Hunnen lægger 1-2 æg, inkubationstiden er 30 dage. Efter udklækningen giver forældrene dem mad op til 6 gange om dagen. Ungerne er først fuldt dækket med fjer efter 60 dage, og de opnår evnen til at flyve cirka 112 dage efter udklækningen. Den fulde yngleperiode er 140-145 dage, først derefter forlader ungerne reden, selvom de vender tilbage til den et stykke tid for at hvile. Ungerne lever i starten af ​​delvist fordøjet føde, men med tiden spiser de hele fisken.

17

Fænomenet kainisme findes blandt skonæbbe.

Det involverer ødelæggelse af svagere individer af stærkere søskende for at eliminere fødevarekonkurrence. Når forældrene til de udklækkede skonæbbeunger flytter væk fra reden på jagt efter føde, begynder det stærkere individ at angribe sin bror, hakke dens fjer ud og endda skade den. Efter hjemkomsten til reden efterlader forældrene det stærkere individ der, det svagere fjernes og hun må klare sig selv - oftest overlever hun ikke.

Denne adfærd er også observeret hos nogle arter af rovfugle, herunder den lille plettede ørn, større plettet ørn, havørn og tårnfalk.

Lignende adfærd observeres for eksempel hos nogle fiskearter. prænatal kannibalisme.

18

Hvalnæse er stille fugle, nogle gange kan man høre deres karakteristiske klaprende lyd, ligesom storke.

De banker på, når de føler sig truet eller for at byde dem velkommen i reden.

Når de jager, er de vigtigste sanser, som disse fugle bruger, syn og hørelse.

For at øge deres synsfelt holder skonæbbe hovedet næsten lodret parallelt med brystet - nogle gange giver det indtryk af en stående person.

19

De er en truet art.

Den globale bestand af skonæb blev i 2002 anslået til 5000-8000 individer. Deres befolkning er truet som følge af menneskelige aktiviteter (overdreven kunstvanding, græsafbrænding, græsning, fiskeri, dræning af sumpe osv.). Desuden fanges disse fugle til fødeformål. Æggene og ungerne er beregnet til forbrug eller salg til zoologiske haver og samlere.

20

Skonæb er en af ​​de dyreste fugle, der købes til zoologiske haver.

Prisen for en person er fra 10 til 20 tusind dollars. Desværre yngler disse fugle ikke i fangenskab.

21

Tegninger af skonæb er fundet i egyptiske grave og dateres tilbage til omkring 3500 f.Kr.

Jagt på disse fugle er forbudt blandt nogle afrikanske stammer. De er også genstand for overtro - en af ​​dem siger, at blot at nævne navnet på denne fugl, mens du er på en båd, kan det forårsage en storm.

Forrige
Interessante FaktaInteressante fakta om den syriske bjørn
den næste
Interessante FaktaInteressante fakta om den tasmanske wombat
Super
0
Interessant
0
Dårligt
0
Diskussioner

Uden kakerlakker

×